8. Ha számot rendel a gyomorfájdalmához, segít a kezelésben

8. Ha számot rendel a gyomorfájdalmához, segít a kezelésben

A legújabb a rákban

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 márciusában

A szív egészséges étrendje véd a rák ellen, az akupunktúra a rák utáni izom-csontrendszeri fájdalmakra hat, és 2021 márciusától további rákkal kapcsolatos hírek.

Írta: Liz Scherer 2021. április 12

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 februárjában

A nők mellrákja megelőzi a tüdőrákot, mint a leggyakoribb rákbetegséget világszerte, kapcsolat az éjszakai kültéri világítás és a pajzsmirigyrák, valamint több rák között. . .

Írta: Liz Scherer 2021. február 24

A COVID-19 elleni védőoltások és a rák: amit tudnod kell

Biztonságos? Lesz reakciód? Antitestek képződnek, ha immunszupprimált? Megvannak a válaszok.

Írta: Liz Scherer 2021. február 19

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2021 januárjában

A kávé segíthet megelőzni a prosztatarákot, a mellrákban szenvedő férfiak szívkockázatát, és 2021 januárjától még több rákkal kapcsolatos hír.

Liz Scherer 2021. február 3

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 decemberében

Nézze meg és várjon, mint lehetőség egyes pajzsmirigyrákok esetén, egy lehetséges új megközelítés az AML-ben szenvedő betegek számára, és 2020 decemberétől további rákkal kapcsolatos hírek. .

Szerző: Shari Roan 2021. január 22

A rák öregíti a szívet, állapítja meg egy CDC-tanulmány

A rákot túlélők tovább élnek, mint valaha, de számos egészségügyi kockázattal kell szembenézniük, beleértve a szívszövődményeket is.

Írta: Ashley Welch 2021. január 21

A San Antonio Breast Cancer Symposium 2. napja: A fájdalomcsillapítóktól és nyugtatóktól való függőség a vártnál gyakoribb a mellrák műtét után

Vérvizsgálat, amely segíthet előre jelezni a betegség lefolyását; kezelés utáni terhesség; és a gyógyszerfüggőség a SABCS 2020 kiemelt témája.

Szerző: Shari Roan 2020. december 14

Kevesebb kezelés jó lehet egyes emlőrákos posztmenopauzás nők számára, és más hírek a San Antonio Breast Cancer Symposium 2020-ról

Sok orvos figyelmen kívül hagyja a sugárzás mellékhatásait, a Verzenio segít megelőzni a visszaeséseket, és a SABCS éves ülésén még sok mást.

Szerző: Shari Roan 2020. december 10

Cancer News Digest: A rákkutatás és -kezelés legújabb fejleményei 2020 novemberében

A szkennelés során a sugárzásnak való kitettség növelheti a hererák kockázatát, az afro-amerikai férfiaknál rendben van a figyelés és a várakozás, és további rákkal kapcsolatos hírek is. . .

Szerző: Shari Roan 2020. december 1"

Thinkstock

Ha Crohn-betegsége van, valószínűleg ismeri a hasi görcsök okozta fájdalmat. Az Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete szerint nemcsak a betegség egyik leggyakoribb tünete, hanem egyedülálló kihívásokat is jelenthet. Ismerje meg ezeket a kulcsfontosságú tényeket a Crohn-betegségről és a hasi fájdalomról, hogy jobban megbirkózzon a görcsökkel.

Mit kell tudni a Crohn-betegségről és a görcsökről

Íme kilenc dolog, amit tudnia kell a Crohn-betegségről és a görcsökről:

1. A hasi görcsök bármikor előfordulhatnak. A görcsök fellángolása során vagy remisszióban jelentkezhetnek – mondja Jessica Philpott, MD, PhD, az ohiói Cleveland Clinic gasztroenterológusa. Amikor a Crohn-betegség aktív, a gyulladás megváltoztathatja az idegek és az izmok működését a belekben, mondja Dr. Philpott. Még a gyulladás csökkenése után is megváltozik a gyomor-bél traktus működése.

2. A görcsöket sokféle forrás okozhatja. A görcsök eredetének meghatározása segíthet a forrás kezelésében, mondja Susan Coe, MD, a georgia állambeli Lawrenceville-i Gwinnett Medical Center gasztroenterológusa. Például, ha az aktív Crohn-betegség okozza a görcsöket, a kezelésnek a gyulladás csökkentésére és a Crohn-betegséggel kapcsolatos szövődmények, például a bélelzáródás vagy a sipolyok kezelésére kell irányulnia, mondja Dr. Coe. Kezelőorvosa olyan gyógyszereket javasolhat, amelyek segítenek enyhíteni a tüneteket a fellángolás során, és a betegséget később remisszióba hozni. Ha a görcsöket szűkület okozza, ami a vastagbél egy részének szűkülete, akkor az alacsony rosttartalmú étrend segíthet – mondja Sandra M. Quezada, MD, a gasztroenterológia és a gasztroenterológia részlegének adjunktusa. hepatológia a Baltimore-i Maryland Egyetem Orvosi Központjában. Az alacsony rosttartalmú élelmiszerek feloldódnak és könnyebben átjutnak a vastagbél szűkült területein, mondja.

3. Néha a görcsölés a stresszre adott válasz. Amikor a stressz az oka, a stressz csökkentésére irányuló lépések csökkenthetik a hasi fájdalmat, mondja Coe. „Nagyon valóságos és bensőséges kapcsolat létezik az elme és a test között” – mondja. „A stressz tudatosabbá teheti az emésztőrendszert az ingerekre, különösen a fájdalomra. Próbálja ki a stresszoldó szereket, például a jógát, a tai chit és a meditációt – javasolja a Crohn & Colitis Foundation of America.

4. Az érzelmeid szerepet játszhatnak. Ha krónikus betegsége van, amely gyakori hasi görcsöket okoz, depressziósnak érezheti magát, mondja Philpott. És a depresszió nem mindig jelenik meg hagyományos módon. Beszéljen orvosával, ha fájdalma alvászavarokhoz vezet, vagy ha a szokásosnál hangulatosabb. Tanácsadást vagy gyógyszeres kezelést, például antidepresszánst javasolhat. Ezekről a gyógyszerekről kimutatták, hogy javítják az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő emberek hasi fájdalmát, amely gyakori a Crohn-betegségben szenvedőknél, mondja Dr. Quezada.

5. Vezess naplót a görcsök nyomon követésére. Néhány Crohn-betegségben szenvedő embernél a görcsök evés után körülbelül egy órával jelentkezhetnek. Ennek az az oka, hogy az étkezés beindítja a perisztaltika folyamatát, ami a belek normális ritmikus összehúzódása, mondja Coe. „Ha a Crohn-betegség remisszióban van, az étkezés után fellépő hasi fájdalom a normális ingerre adott túlérzékeny válasz eredménye lehet, ami az IBS tünete." ő mondja. "Ha azonban a Crohn-betegség aktív, az étkezés után fellépő gyomorfájdalom jelentős gyulladás vagy hegszövet következménye lehet. “Együtt dolgozzon orvosával, hogy kiderítse, mi okozza a görcseit.

6. Legyen tisztában azzal, hogy hol érez görcsöket. A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét érintheti, a szájtól a végbélig. A fájdalom helye attól függ, hogy a bél melyik része érintett, mondja Philpott. Crohn-betegség esetén a vékonybél utolsó része leggyakrabban érintett. Ebben az esetben a görcsöket leginkább a hasa jobb alsó részén fogja érezni, mondja. “Ha Crohn-betegsége van a vékonybelében, akkor nagyobb valószínűséggel fog fájdalmat érezni hamarosan candidol ára evés után” – mondja Philpott. A gyakori, kisebb étkezés nagyobb étkezések helyett az egyik módja annak, hogy csökkentse a görcsök valószínűségét.

7. Nem szokatlan, hogy hányingert érez a görcsök miatt. A Crohn-betegség a vékonybél kitágulását okozhatja, akár gyulladás, akár gázképződés miatt. Ez gyakran váltja ki az émelygés érzését, mondja Coe. “Néhány embernél émelygés alakul ki, mint természetes válasz a jelentős fájdalomra, legyen az gyomor-bélrendszeri vagy más jellegű” – mondja.

8. Ha számot rendel a gyomorfájdalmához, segít a kezelésben. Coe arra kéri a görcsös embereket, hogy írják le fájdalmukat egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol a 10 a valaha tapasztalt legrosszabb fájdalom, az egyik pedig a legkevésbé. A fájdalom ilyen módon történő számszerűsítése segíthet orvosának meghatározni a fájdalom okát és kezelési javaslatokat tenni, mondja.

9. Legyen tisztában a hasi fájdalmában bekövetkezett változásokkal. Philpott szerint a változások, például a görcsök, amelyek súlyosbodnak, a Crohn-betegség szövődményére utalhatnak, amely azonnali kezelést igényel. Azonnal hívja orvosát, ha azt észleli, hogy tünetei súlyosbodnak.

Bővebben a Crohn-betegségben

Útmutató a Crohn-tünetek nyomon követéséhez

Mi a teendő a gyakori bélmozgás esetén

Hogyan lehet megkönnyebbülést találni a Crohn-gyulladás során

Iratkozzon fel Crohn-betegség hírlevelünkre!

A legújabb a Crohn-betegségben

Próbálja ki az időszakos böjtöt, ha Crohn-betegsége van?

Az időszakos böjt segíthet az embereknek a fogyásban és az egészséges táplálkozásban, de van néhány oka annak, hogy a Crohn-betegségben szenvedők el akarják kerülni.

Írta: Blake Miller, 2021. április 13

Trend: főzés Crohn-betegségre

Írta: Alyssa Etier 2021. április 13

Terhes vagyok, és IBD-m van – be kell szereznem a COVID-19 vakcinát?

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2021. március 3

A legjobb Crohn-tanács 2021-re

A Crohn-kórban szenvedők ajánlják a legjobb tippeket a gyulladásos bélbetegségek kezelésére.

Írta: Blake Miller 2021. február 16

12 módszer a Crohn’s Flare kivédésére

Egy nő megosztja a legjobb tippjeit a fellángolás fizikai és érzelmi tüneteinek kezeléséhez.

Írta: Sarah Choueiry Simkin 2020. november 20

11 alapvető gyógyszeres szekrény Crohn-betegek számára

Tartsa kéznél ezeket a vény nélkül kapható gyógyszereket és kellékeket, hogy távol tartsa a tüneteket.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. augusztus 5

A legjobb turmixok Crohn-betegeknek

A turmixok rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, könnyen emészthető formában.

Jill Waldbieser 2020. augusztus 5

Veszteség kezelése IBD-vel élve

Írta: Natalie (Sparacio) Hayden 2020. június 26

Amit a férfiaknak tudniuk kell a Crohn-betegségről

A Crohn-kór egyedülálló módon befolyásolhatja a férfiak fizikai – és mentális – egészségét.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26

Mit kell tudni a telemedicináról, ha Crohn-betegsége van

Tudja meg, hogyan segíthetnek a virtuális orvosi találkozók a gyulladásos bélbetegség kezelésében.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. május 26. Az összes megtekintése

Marie Kondo japán író és szervezetguru a Netflix streaming videóján terjeszti a rendrakás evangéliumát. Denise Crew/Netflix

Az „Új év, új én” 2019-ben teljesen más értelmet nyer, mivel a spirituális guru és most a tévésztár, Marie Kondo szó szerint segít az embereknek újra feltalálni önmagukat.

Az elismert minimalista és a 2014-es bestseller The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organing szerzője újra felbukkant, hogy még több életet változtasson meg Netflix-bemutatójában. Új, újév napján megjelent Tidying Up With Marie Kondo című műsorának nyolc epizódja során Kondo közel és távol utazik, hogy a bevált KonMari-módszerével, egy olyan szervezési taktikával, amely kihívás elé állít bennünket, különböző amerikaiak otthonainak rendetlensége érdekében. hogy csak olyan tárgyak maradjanak meg, amelyek „örömet szikráznak. ”

Az egyik epizódban Kondo megtanít egy gyermeket váró házaspárt, hogyan tárolják új babacuccaikat. Egy másikban segít az üres fészekrakóknak búcsút venni három generáció birtokától, köztük a karácsonyi diótörőktől, amelyek egy egész biliárdasztalt borítottak, majd néhányat.

A végeredmény? A kemény munka ellenére a családtagok hihetetlenül hálásak voltak, hogy végre zűrzavartól mentesek lehetnek. És ami talán még ennél is fontosabb, izgatottan üdvözölték az új rendszert, amely lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is egy rendezett otthonban éljenek.

Oké, várj: Valóban működik a Marie Kondo-módszer?

Ha járt már bárhol a közösségi médiának közelében, valószínűleg már látta a kondózás őrületét, amelyet a műsor ihletett. De ha Kondo ropogtatja gyengéd szervező ostorát, miközben a kamerák téged filmeznek, és tudván, hogy milliók fogják nézni, az valószínűleg a legnagyobb motiváció. Szóval hogyan boldogultak az emberek, amikor szembesültek a rendetlenségükkel anélkül, hogy a hozzáadott előnyök bármelyike ​​nélkül is szembesültek volna?

Sokak szerint mégiscsak lehet valami varázslatos Kondo módszerében. Jessica Lahey, kétgyerekes anyuka, tanár és A kudarc ajándéka: Hogyan tanulnak meg a legjobb szülők elengedni, hogy gyermekeik sikeresek legyenek, szerzője bevallotta, hogy "gúnyolódott" Kondo könyvében, amikor először megjelent. De miután kipróbálta a módszert, rájött, hogy ami a szekrényében maradt, az igazán boldoggá teszi. "Minden jövőbeli vásárlást ennek a magas színvonalú örömnek fog tartani," ő mondja.

Jessica Potts Lahey jóvoltából

A szintén 2 gyermekes anyuka, Jessica Wolf pedig a KonMari módszert alkalmazta a zoknisfiókjában. Kondo úgy véli, hogy a zoknikat nem szabad egymás köré tekerni, hogy golyót formáljanak, hanem finoman össze kell hajtani (elvégre a zokni azt mondja könyvében, hogy a zokni egész nap keményen megvédi a lábát, és megérdemli, hogy óvatosan bánjanak vele). Bár ez túlzásnak tűnhet, különösen a napi ruhatárunk egy látszólag triviális része számára, Wolf esküszik, hogy ez a folyamat "örökre megváltoztatta kapcsolatát a zoknikkal. " Kondo hajtogatási módszere nemcsak a nagyon szükséges rendet hozta a fiókjában, hanem enyhítette a felesleges stresszt. „Két másodpercbe telik, amíg megtalálom, amit keresek” – mondja. „Ezzel jobban megkedveltem a zoknimat. Például igazán boldog vagyok, amikor kinyitom a fiókomat, és látom, hogy az összes zoknibarátom kényelmesen ül együtt egy zsúfolt, kaotikus környezetben. ”

Eközben Christa Rapoport, anya és biztosítási tanácsadó először találta meg a folyamatot "frusztráló, mert ijesztőnek tűnt az a javaslat, hogy halmozzuk fel, válogatjuk össze, hajtsuk össze és köszönjük meg az egyes eldobott tárgyakat. " Ám miután meglátogatta evőeszközfiókját, mosókonyháját és fia szobáját, azt tapasztalta, hogy Kondo „takarítószervezete” többet teljesített benne, mint az az egyszerű elégedettség, hogy bármelyik pillanatban talál egy tárgyat. „A műsor egy utat ajándékozott meg egy új létmódhoz” – mondja. Most, miután feldobott 20 zsák tárgyat, „elkötelezte magát, hogy Marie Kondo javaslatait beépíti [az] életébe. ”

Teljes nyilvánosságra hozatal: A KonMari-módszert alkalmaztam a szekrényem őszi takarításának gyakorlására is (videó lent), és az én tapasztalataim is hasonlóak voltak. Könnyű volt kidobni azokat a patkányos pólókat, amelyeket valamiért a középiskola óta tartottam. Nehezebbek voltak azonban azok a ruhák, amelyeket egyszerűen azért tartottam meg, mert bűntudatom volt, amiért soha nem vettem fel őket. De tudod mit? Ugyanezt csináltam előző évben. . . és az azt megelőző évben. Ismerősen hangzik valaki?

Hasonlóan Laheyhoz, Wolfhoz és Rapoporthoz, a fel nem használt tárgyaktól való megtisztulása hatalmas terhet vett le a vállamról; olyan volt, mint egy olyan hazugságnak feladni, amit hét éve mondogatok magamnak.

És nem csak én (vagy a műsorban szereplő családok) tapasztaltam ezt. Az élet legkülönbözőbb területeiről érkező emberek csodálkoznak a KonMari varázslattól – és attól, hogy olyan helyeken ér el minket, amelyekre nem is számítottunk.

KAPCSOLÓDÓ: 9 módja annak, hogy a Feng Shui a te tered legyen 2019-ben

Miért vágyunk rendre, de a rendetlenség mégis bekúszik

Folyamatosan emlékeztetnek bennünket arra, hogy a tisztaság kulcsfontosságú: a minimalisták élnek vele, a feng shui mesterei ezt hirdetik, a tanulmányok bizonyítják, az anyák azt mondják a gyerekeknek, hogy az első rendetlenség pillanatától kezdve takarítsák fel magukat.

A Journal of Environmental Psychology 2016 júniusában megjelent tanulmánya szerint a tiszta tér kulcsfontosságú a pozitív kapcsolatok fenntartásában, a stressz csökkentésében és az általános jólét előmozdításában. A kérdés tehát továbbra is fennáll: mégis miért történik a rendetlenség? És mi több, miért olyan nehéz nekünk lemondani bizonyos haszontalannak tűnő tárgyakról?

Nuna Alberts pszichoterapeuta és klinikai szociális munkás New Yorkban azt mondja, hogy három oka van annak, hogy az ember megragadhat egy személyes tárgyat. Az elsőt az elsüllyedt költségek tévedésének nevezik, amikor továbbra is olyasmibe fektetsz be, ami kudarcot vall, mert nem vagy hajlandó elismerni, hogy a pénzt elpazarolták.

Shopping cart

close